top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraKristýna Vysušilová

Zdravá svačinka pro pejsky

Aktualizováno: 5. 4. 2023

BROKOLICE


Brokolice je dalším vhodným doplňkem stravy u pejsků a je možné ji bez obav zařadit jako běžnou svačinku.


Je velice zdravá a obsahuje mnoho cenných živin jako vitamín C, vitamín K, vítamíny B, vápník, hořčík, draslík a železo.


Pokud pejsek nemá rád brokolici syrovou opět je možné ji povařit a zakápnout kvalitním olejem (dýňový, lněný, ostropeřecový …).


Vařená brokolice je pro pejsky i lépe stravitelnější. Ale já třeba Ariel dávám v pohodě brokolici syrovou a nijak jí nenadýmá.


JABLKO


Jablko je skvělým doplňkem stravy u pejsků. Posiluje imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy, stabilizuje hladinu cukru v krvi, má silné protizánětlivé účinky, zajišťuje správnou funkci ledvin, činnost svalů, zlepšuje také střevní pohyblivost, vytlačuje odpad ze střevního traktu a váže a eliminuje toxiny ze střeva. Obsahuje přírodní poklad zvaný quercetin, který je využívaný při léčbě psích alergií.


Pejskovi podáváme jablíčka neloupaná, nakrájená na kousky (dle velikosti psa a bez jadérek).


Slupka jablíčka je nejbohatším zdrojem zdraví prospěšných látek jako železo, fosfor, draslík, horčík, vápník, vitamin C, karoten atd.


Tuhle zdravou a prospěšnou svačinku můžeme pejskovi dopřávat denně.


Jablíčko podáváme buď samotné nebo jej můžeme smíchat třeba s medem, jogurtem/tvarohem/kefírem, namletou směsí semínek, banánem apod.


MED


Med je skvělá sladká svačinka a okamžitý zdroj energie.


Má silné protizánětlivé účinky a působí jako antioxidant, který dokáže bojovat s bakteriemi, viry, plísněmi a jakýmikoliv škodlivými látkámi.


Je zdrojem mnoha výživových prvků a obsahuje velikou spoustu minerálů, vitamínů a antioxidantů jako například draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, síru, zinek, měď ale také enzymy, aminokyseliny, organické kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín C, biotin a kyselinu pantetonovou.


Může pomoci potlačovat alergické reakce, kožní problémy, udržovat zdravou váhu, pomáhá na psí kašel, problémy s dýcháním a trávením (porucha trávení, zácpa, průjem). Obsahuje totiž probiotika a prebiotika.


Pokud s pejskem chodíte na dlouhé procházky, výšlapy, účastníte se závodů apod. je med skvělým zdrojem okamžité energie pro jeho svaly.


Při podávání medu je velice důležitá jeho kvalita. Kupujte si med kvalitní, přírodní a najděte si včelaře, který své poslání dělá s láskou a srdcem.


Dávkování záleží vždy na velikosti pejska.


Podávat med můžeme samotný nebo právě s jogurtem/tvarohem, ovocem..


MRKEV


Další zdravou svačinkou je mrkev, která obsahuje spoustu prospěšného betakarotenu a vysoký podíl vlákniny.


V mrkvi jsou obsažené vitamíny A, K, vápník a spoustu dalších důležitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a živin.


Zlepšuje trávení a snižuje riziko vzniku rakoviny, pomáhá změkčovat stolici, takže může být prospěšnou volbou pro pejsky, které trápí zácpa.


Pomáhá ředit hladinu cukru v krvi, snižuje počet škodlivých bakterií ve střevech, posiluje imunitní systém, tvorbu kostí a zubů, podporuje funkci ledvin, pomáhá udržovat zdravou pokožku a srst a měla by přispět i k zabránění napadení červů u pejska.


Dále obsahuje také polyacetyleny, které pomáhají odstraňovat z těla mykotoxiny, které se mohou vyskytovat v některých průmyslově vyráběných krmivech.


Mrkev je pro pejska dobře stravitelná a podle velikosti pejska zvolíme, zda ji nastrouháme, nakrájíme na kousky či jí pejskovi dáme celou, aby se i na chvíli zabavil.


Pokud pejsek nemá syrovou mrkev rád, můžeme ji na chvilinku povařit nebo orestovat na troše sádla a pokapat nějakým kvalitním olejem. Takto upravenou mrkev pejsek většinou bez problémů sní.


OKURKA


I okurka je pro pejsky skvělou svačinkou, nejen že z největší části obsahuje vodu, ale obsahuje také draslík, vitamin A, kukurbitacin B a další množství různých mikroživin. Je také skvělým zdrojem antioxidantů a protizánětlivých látek.


Antioxidanty přispívají ke kontrole volných radikálů (poškozených buněk) v těle, které jsou pro pejska škodlivé.


Okurky jsou i skvělou prevenci před rakovinou, a to díky obsahu polyfenolů včetně pinoresinolu, lariciresinolu a secoisolariciresinolu.


A nejen v létě může okurka krásně přispět k hydrataci pejska.


Okurku podáváme i se slupkou, nakrájenou, nastrouhanou, dle velikosti pejska.


Pozor – Pejskovi dáváme pouze okurky, které jsou na chuť dobré. Nesmí být hořké, kyselé, zavařené apod...


ŘEDKVIČKA


Další skvělou svačinkou jsou ředkvičky, které obsahují vysoký zdroj vlákniny, draslíku a vitamínu C.


Podporují trávení a imunitní systém pejska a mohou přispět k odstranění zubního plaku.


Jako u všeho platí, že všeho s mírou, to znamená, dejte pejskovi sem tam nějakou tu ředkvičku, kterou pejskovi můžete dát buď přímo do jídla anebo samotnou.


ŠPENÁT


Špenát je čas od času pro pejsky výborná a zdravá sváča, která je bohatá na vitaminy a minerální a balastní látky.


Obsahuje mimo jiné železo, hořčík, vápník, draslík, beta karoten a kyselinu listovou.


Špenát dáváme pejskovi v přiměřené míře, neboť obsahuje kyselinu šťavelovou, která by mohla při větším množství bránit příjmu důležitých minerálních látek, jako je vápník a hořčík.


Špenát nedáváme štěňátkům a pejskům, kteří mají problémy s ledvinami. Jinak se špenátu nemusíme bát a čas od času bývá skvělou svačinkou.


Před konzumací můžeme špenát povařit nebo z něj udělat špenátovou kaši. Já ho však dávám úplně v pohodě syrový, ale dbám na jeho kvalitu.








76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kdo jsi?

bottom of page