top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraKristýna Vysušilová

Jaká semínka a bylinky jsou pro zvířátka vhodná?

Aktualizováno: 27. 7. 2023

LNĚNÉ SEMÍNKO


Lněné semínko je skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin Omega 3 a vlákniny. Pracuje ve střevech jako absorbent škodlivých látek a podporuje tak nejen celkové zdraví zvířátka, ale i lepší trávení.


Pomáhá proti zácpě i průjmu. Při průjmu může pomoci vývar ze lněného semínka, který připravíme svařením 1 lžíce semínka v hrnku vody, přivedeme k varu a vaříme 5-10min, poté scedíme a přidáváme do stravy po dobu jednoho týdne až 10 dnů.


Lněné semínko také působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění a podporuje zdraví srsti a kůže.


Vzhledem k tomu, že celé lněné semínko je pro pejska nevstřebatelné je důležité ho namlít nebo rozdrtit.


Lněné semínko je velice citlivé na skladování, a proto si nadrťme množství cca na týden.


Dávkování je v množství 1% z celkové denní dávky stravy psa, tzn. při 100g stravy denně 1g semínek (cca 1/4 lžičky)


KONOPNÉ SEMÍNKO


Konopné semínko se slupkou je přímo nabité vlákninou. Obsahuje vysoké množství oleje s vyváženým poměrem omega 3 a 6 esenciálních nenasycených mastných kyselin.


Dále obsahuje také kyselinu alfa-linolenovou a linolovou, které jsou důležité zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci buněčných stěn, nervů, imunitního systému, a srdečně - cévního systému, slouží také jako zdroj energie.

Vyznačuje se nejkompletnějším obsahem lehce stravitelných rostlinných bílkovin, obsahující všech 23 aminokyselin, včetně 8 esenciálních.

Sacharidy v konopném semeni jsou převážně ve formě vlákniny, která je nezbytná pro růst a rozmnožování potřebných buněčných mikroorganismů, které zajišťují trávení a vstřebávání živin z krmné dávky.

Obsahuje vitaminy skupiny A, B1, B2, B6, C a E, z minerálních látek - vápník, sodík, fosfor, hořčík, draslík, železo, mangan, zinek, křemík, dále lecitin, fytin a kyselinu kanabidiolovou se silným baktericidním účinkem.


Semínka zase nameleme nebo rozdrtíme. :-)


OSTROPESTŘECOVÉ SEMÍNKO


Ostropestřec mariánský je skvělou bylinkou nejen pro zvířátka, ale i pro nás lidi. Dokáže podpořit, stimulovat a regenerovat játra, která patří z mnoha důvodů k nejdůležitějším orgánům v těle.


Pokud játra nejsou v pořádku, má to dopad na celé tělo. Zdravá játra odvádí z těla vše, co nepotřebuje a čistí ho od veškerých nepotřebných nánosů. Tělo je pak zdravé a plné energie.


Pro pejska můžeme koupit normální ,,obyčejná" semínka, která si doma rozemeleme a přidáme do psí misky.


Pokud pejsek užívá jakékoliv léky, určitě doporučuji přidávat ostrpestřec na podporu a stimulaci jater, která jsou v důsledku užívání léků mnohem více zatížena.


Ostropestřec má i protizánětlivé účinky, antioxidační, protivirový a protinádorový efekt, podporuje také funkci imunitního systému a přispívá k normální funkci činnosti srdce.


CHIA SEMÍNKA


Chia semínka podporují normální funkci trávení. Obsahují vlákninu, železo, vápník, hořčík a další celá řada stopových prvků, vitamínů a především 26 % omega 3 a 6 mastných kyselin. Úžasná vlastnost chia semínek je, že na sebe váží vodu, po namočení vznikne takový gelový obal, což je skvělé pro pejsky se zvýšenou zátěží, protože udržují vodu v těle a zajišťují pozvolnou hydrataci organismu a také pozvolné uvolňování

omega 3 a omega 6 mastných kyselin.


Semínka lze do krmiva jednoduše přimíchat, ideální je je na chvíli namočit. Semínek stačí opravdu málo podle velikosti pejska, max. 1 lžička denně.


KURKUMA

  • uklidňuje trávicí systém

  • posiluje sekreci žluči

  • zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů

  • protizánětlivá a antioxidační

  • přírodní antibiotikům a antivirotikum

  • čistí játra

  • protinádorové účinky

Podporuje trávení, zlepšuje vstřebávání živin a stimuluje chuť k jídlu, může snižovat koliku, plynatost, pocit plnosti a zmírňuje bolest a nepohodlí ve střevech.

Kurkumu lze doporučit i u zvířátek trpících různými druhy chronických bolestí, protože dokáže minimalizovat jejich intenzitu.

Kurkumu můžeme tedy zařadit do stravy i starších pejsků, pejsků se srdečními problémy, artritidou nebo těch, kteří podstupují chemoterapii.

Doplňuje do těla také hořčík, vápník a železo, čímž snižuje riziko anémie.

Dávkování:

Na 1 kg tělesné hmotnosti psa lze podat 15 - 20 mg kurkumy denně. Pamatujte však, že kurkuma váže obsah střev (zahušťuje výkaly), proto je lepší začít s nižšími dávkami, sledovat, jak na ně váš pes reaguje, a pravidelně ho povzbuzovat k pití vody.

Byliny a koření mají léčivý a preventivní účinek. Nejdůležitější je však systematické podávání. Změny přijdou postupně a spíše pomalu, ale je to dlouhodobý efekt.










68 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kdo jsi?

bottom of page